Læs 31 hilsner fra Rørvig sendt med postkort

Hilsen fra Rørvig gennem de sidste 100 år. Udvalgte hilsner på gamle postkort fra egen samling kan læses her.

Hilsen fra Rørvig

Hilsen fra Rørvig gennem de sidste 100 år. Udvalgte hilsner på gamle postkort fra egen samling kan læses her. 

Facebook
Email
Pinterest

Foruden et spændende motiv på forsiden af et gammelt postkort, kan ofte også læses en interessant hilsen på kortets bagside. Noget af det der ofte ses, er fødselsdagshilsner og beretninger om ferievejret. Disse informationer er knapt så historisk interessante, men indimellem er man heldig og læser en hilsen som beskriver datidens oplevelser af Rørvig området. Det kan være beskrivelser af natur og landskab, eller beretninger om hvad ferien i Rørvig skal bruges til. De bedste hilsner er dem som fortæller om emner af lokalhistorisk interesse, og som beriger os med viden om hvordan man holdte ferie for 100 år siden.

Det er tydeligt når man læser de gamle hilsner, at de også dengang elskede Rørvig for den pragtfulde natur som området byder på. Badning i hav og fjord samt afslapning i sommerhus, på pensionat eller hotel – alt sammen noget som var meget værdsat for feriegæsterne som typisk kom fra København og omegn. For 100 år siden var det de færreste som selv havde et sommerhus, og derfor var det meget almindeligt, at leje sig ind hos de lokale som tilbød både kost og logi, mens de selv flyttede ud af stuehuset. 

For de feriegæster som havde lidt mere at gøre med, var pensionater og badehoteller at foretrække. Endelig var der mange “blege” Københavner børn, som hver sommer kom på “svagbørns koloni” eller feriekoloni, for at få noget frisk luft og kulør. Rørvig havde- og har stadig kolonierne “Eriksminde” og “Nørrevang” på Nørrevang, “Isøre” på Korshage samt “Skansen” på Skansehage. Derudover var der indtil for nylig også kolonien “Enebærgården” i Rishøj på det sydvestlige Nakke. 

Så et gammelt postkort kan fortælle meget ud fra såvel motivet, ligesom den hilsen der står på modsatte side. Afsenders datering og dato for frankering, er også af stor betydning for den historisk interesserede. For hver af udvalgte 31 hilsner fremgår derfor også en eventuel skriftlig datering eller dato for stempling af frimærke. Hvor et motiv kan være mange år ældre end datering/frankering, vil den tilhørende hilsen ofte kunne dateres meget nøjagtigt – forudsat hilsenen enten er skriftlig dateret af afsender, eller datostempel på frimærket kan læses.

Find også ud af hvad du selv kan opleve på en ferie i Rørvig i dag på Rørvig Guide.

Udsigt over Rørvig.
udsigt over rorvig postkort hilsen